TIP na valentýnskou harmonii aneb jak sladit chutě s valentýnskou večeří
Láska prochází žaludkem - staré známé přísloví, které dnes mnohdy bereme jako omluvu za to, jak vypadá náš zevnějšek.
Samotná skladba pokrmu hraje významnou roli nejen jak vypadáme, zároveň má vliv na tvorbu hormonů, které ovlivňují naši psychickou stránku.
Serotonin - hormon štěstí - patří mezi ty, které lze pozitivně ovlivnit pestrou stravou. Jeho uvolňování podporuje řada potravin - jako jsou rýže natural, luštěniny, listový salát, vajíčka, které jsou bohaté na vitamin B. Dále krevety, krůtí maso, mandle, sojové potraviny a potraviny s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin - losos, sardinky, makrela, tuňák, lněné semínko.
Pojďme společně zbourat zaběhnuté zvyky a připravme na Valenýna menu, které bude lahodit oku, nabudí chuťové pohárky a neubere energii pro romantický večer.
TIP na valentýnskou harmonii pro Vás a Vaši drahou polovičku - lehké tříchodové menu, jehož výsledný zážitek bude stát za to.
Romantické valentýnské menu pro 2 osoby
Příprava celého meníčka vám zabere pouhých 90 minut. Samotnou atmosféru večera podtrhnete slavnostním servírováním, hořícími svíčkami a sklenkou lehkého bílého vína.
Předkrm:
PEČENÝ CHŘEST
Hlavní chod:
RUBÍNOVÉ SRNČÍ
Dezert:
PEČENÁ JABLKA S PORTSKÝM VÍNEM
Věřím, že na letošní valentýnské menu budete ještě hodně dlouho vzpomínat.
PEČENÝ CHŘEST
Ingredience: 250 g chřestu, 3 stroužky česneku, šalotky, 2 lžičky balsamikového octa, olivový olej 1/2 lžičky tymiánu
Chřest zakapaný olivovým olejem, pečeme 15 minut v troubě na 200 °C do zlatova. Na pánev s rozpáleným olejem osmažíme rozčtvrcený česnek a šalotku. Po 5 minutách přidáme trochu vody a pod pokličkou dusíme ještě asi 10 minut. Nakonec necháme na prudkém ohni vyvařit zbytek vody. Přidáme balsamikový ocet a uvedeme do varu. Horký chřest zalijeme zálivkou. Dochutíme a posypeme tymiánem.
RUBÍNOVÉ SRNČÍ
Ingredience: 2 plátky srnčího steaku, bobkový list, červená cibule nakrájená na kolečka, 100 g brusinek, 100 ml červeného vína, lžíce rajského protlaku, 2 lžíce brusinkové omáčky. sůl a pepř
Do mísy dáme srnčí maso, cibuli a bobkový list, celé zalijeme vínem a necháme přes noc marinovat. Maso vyjmeme z marinády, kterou uchováme. Osušené maso grilujeme asi 15 minut doměkka, obracíme. Marinádu slijeme i s cibulí do pánve, přidáme brusinky a 5 minut dusíme. Vmícháme rajský protlak a brusinkovou omáčku, osolíme a opepříme dle chuti. Maso na talíři přelijeme omáčkou.
PEČENÁ JABLKA S PORTSKÝM VÍNEM
Ingredience: 2 velká jablka bez jadřinců, 100 g sušených švestek bez pecek, pokrájených, 10 g hnědého cukru, 200 ml portského vína, jemně nastrouhaná kůra z pomeranče a citronu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky
Jablíčka nařízneme na 8 dílků ve svislé poloze. Odspodu necháme asi 2 cm bez řezu. Vložíme do zapékací misky. Do středu jablíček dáme nasekané švestky, posypeme hnědým cukrem, a zalijeme portským vínem. Hotová jablka jsou měkká, drží pohromadě a portské se částečně odpařilo a zhoustlo. Jablka podáváme horká, přelitá portským vínem a ozdobená bílým nízkotučným jogurtem.